رفلاکس شلی دریچه معده در طب سنتی نشانه شلی یا بیکفایتی دریچهایست که مری را به معده متصل میکند. چه اتفاقی می افتد که در برخی از افراد با خوردن بعضی غذاها این دریچه بیکفایت میشود؟ وقتی رطوبت این دریچه از حالت عادی آن بیشتر شود شلی و بیکفایتی رخ داده فرد دچار مشکل میشود.
اگر بیش از هفت سال از شروع رفلاکس شلی دریچه معده در شما میگذرد باید با یک متخصص گوارش هم مشورت کنید. چراکه گاهی درمان تغییرات بافتی انتهای مری در اثر اسید معده ارزش پیشگیری از رخداد مشکلات بزرگ تر را دارند.
اولین کار اصلاح برنامه غذایی است.
غذاهایی که خمیری هستند مانند ماکارونی، لازانیا، نودل، آشرشته و پیتزا را از رژیم غذاییتان حذف بفرمایید. از خوردن ماست، ترشی و سالاد شیرازی نیز با غذا خودداری کنید.
همراه غذا، آب و نوشیدنی مانند دوغ میل نفرمایید و تا جایی که امکان دارد به جز چند عدد زیتون و چند برگ ریحان چیز دیگری همراه غذا میل نکنید.
پس از غذا تکهای از میوه مربای به که شیرابه آن را گرفته اید بجوید.
روزی دو بار به مدت دو هفته، زیر جناغ سینه، دایره ای به قطر 5 سانتیمتر را با روغن مصطکی به ملایمت ماساژ دهید.
تلخی دهان در اکثر موارد نشان از زیادهروی در خوردن چرب و شیرین دارد، اصلاح بفرمایید.
دکتر الهام اختری (متخصص طب ایرانی) انجمن علمي طب ایرانی
همچنین می توانید مقاله ۷ راهکار درمان شلی دریچه معده با طب سنتی چینی را نیز بخوانید.
چند کلمه در ریفلاکسشناسی بقلم دکتر انوشیروانی، PhD طب ایرانی
رفلاکس شلی دریچه معده طب سنتی
به مشاهده و خوانش و رای نگارنده، بیماری ریفلاکس معدیمروی برآیندی از تعاملِ دستکم سه عامل است:
۱. انباشتگی گاز (نفخ) در معده ۲. سستی دریچه پایینی مری (: LESفم معده) ۳. طولانی شدن زمان تخلیه از معده به روده.
رفلاکس شلی دریچه معده طب سنتی:
چند نکته: هرکدام از این سه عامل میتوانند عامل اصلی یا فرعی رفلاکس شلی دریچه معده باشند. اگرچه بنا به برداشت متنی عامل نخست و دوم مهمتر است. ولی سبک زندگی مردم امروز عامل سوم را قویتر کرده است. هرکدام از این سه عامل میتوانند از سببهای بدنی/خوراکی/روانی مختلف ناشی شوند. نمونه آن نفخ است که سببهای بدنی گوناگونی دارد و درمان آن همیشه یکجور نیست.
مثلاً بیشتر مردم نفخ را فقط به سردی نسبت میدهند. درحالی که سیر و پیاز و تره هم با آنکه گرم و خشک هستند نفخ ایجاد میکنند.
کندی تخلیه معده به روده در بسیاری موارد از سببهای روانی منشا میگیرد. چه بسا این عامل جزئی از یک کندی سراسری در حرکات لوله گوارش باشد. اگر فرآیند بالینی رفلاکس شلی دریچه معده بدرستی فهمیده شود. و پروتکل درمانی (خوراک، دارو، رفتار) با توجه به جزئیات این سازوکار انتخاب گردد. و بیمار هم آموزش کافی ببیند و حرفشنو باشد. ریفلاکس درمانشدنی است و نیازی نیست. که بیمار سالهای دراز داروی شیمیایی یا گیاهی مصرف کند. این مطلب توضیح و تفصیلی دارد که از مجال من بیرون است…
برای گرفتن نوبت ویزیت توسط متخصص طب سنتی با ماتماس بگیرید.
اثر چای بر ریفلاکس
چای هم میتواند رفلاکس شلی دریچه معده را تشدید کند و هم میتواند در جلوگیری از ریفلاکس موثر باشد. چگونه ممکن است چای هر دو اثر را ایجاد کند؟ در متون مفرده شناسی نزدیک به روزگار ما – مثلاً در کتاب مخزن الادویه- چای تقویت کننده معده و محکم کننده دهانه آن دانسته شده است. در حالی که بسیاری از مردم گزارش می کنند که با مصرف چای، بیشتر دچار رفلاکس شلی دریچه معده می شوند. آیا نظر حکمای گذشته در مورد چای اشتباه بود؟
نکته اینجاست که اگر مانند گذشته، به چای مواد معطر افزوده نشده باشد، و دیردم باشد و دبش و گس و قدری تلخ از کاردرآید، دهانه معده را محکم می کند. و از طریق افزایش تونوسیته عضلات صاف اسفنکتر تحتانی مری، جلوی رفلاکس ترش کردن معده را میگیرد.
اما اگر چای مصرفی از همین چایهای معطر و زوددم متداول باشد. و دبش و گس و تلخ از کار درنیاید نوشیدن آن حتی میتواند موجب شل شدن دهانه معده و بروز ریفلاکس شود.
مدت دم کشیدن چای نیز در اعمال دارویی آن موثر است. چایبهارهگیلان، چایسبز یا حتی چایسفید اگر فرصت دم کشیدن کافی برای رها شدن تاننها را نداشته باشد، نمی تواند کمکی به تقویت معده و دهانه آن بکند.
همینطور اگر به آن مواد یا گیاهانمعطر شل کننده عضلات صاف (مانند نعنا، بابونه، بادرنجبویه) افزوده شود. باز هم این نتیجه بدست نمیآید.
البته افزودن برخی گیاهان معطر به چای( بخصوص گل محمدی کهنه نشده). موجب تقویت اثرات محکم کننده چای میشوند.
دمنوشی برای کاهش ریفلاکس
نوشیدن یک استکان دمنوش ترکیبی به و گلمحمدی، همراه با قدری زنجبیل و عسل، حدود ۳۰ دقیقه پس از غذا برای کاهش ریفلاکس مفید است.
این ترکیب باید خوبِ خوب دم بکشد تا مزه آن کمی گس و دبش درآید، یکقاشق چایخوری عسل و سر قاشق چایخوری زنجبیل برای یک استکان از این دمنوش کافی است.
نوشیدن این ترکیب در ریفلاکس تلخ ممنوع است.
نعناع برای کسانی که ریفلاکس و سوء هاضمه دارند بسیار مفید است. مصرف کم نعناع برای رفع رفلاکس شلی دریچه معدهس بسیار خوب است ولی مصرف بیش از حد آن ریفلاکس را تشدید میکند.
برگرفته از کانال تلگرام دکتر مجید انوشیروانی
مجموعه تخصصی طب سنتی طب سنتی ماساژدرمانی و امبدسنگ تهران: با ما همراه باشید در شبکه های اجتماعی
کلینیک سعادت آباد: 22457409-021
کلینیک تهرانپارس: 76704366-021
تلفن همراه کلینیک: 09354466111
تماس از طریق آیکون های زیرین