مجموعه تخصصی طب سنتی طب سوزنی ماساژ درمانی تهران - شرق تهران تهرانپارس / غرب تهران سعادت آباد |
مزاج و طبع ها در طب سنتی ایران
نکاتی درباره طبع شناسی
مزاج طب سنتی : در نگاه حکیمان بزرگ مکتب طب ایرانی، مهم تندرستی. و هم بیماری با نشانه های بدنی و روانی گوناگونی شناخته می شود.
اطبای گرانقدر ایرانی، برای تشخیص طبع مادرزادی هر فرد(یا همان طبع). شاخصهای دهگانه ای را بررسی میکردند. که هریک از انها چندین حالت و صفت را دربرمی گرفت. این شاخصها، اموری پرشمار از جمله حالات پوست و مو. ویژگیهای ساختار تشریحی و عملکردهای اعضا و اندامهای بدن. چگونگی واکنشهای عضوی و بدنی به محرکهای محیطی، و خلقیات و حالات رفتاری را دربرمی گرفت.
هریک از این نشانه ها در افراد با طبعهای مختلف، متفاوت است.
مثلا فردی که فربه است و پوست سفید و موهای کم پشت نازک لّخت دارد. و زود دچار سرما می شود و حرکاتش کند است. و نیاز به خواب طولانی دارد و بوی ادرار و عرق وی کم است. و حواس ظاهری وی بسرعت تحریک نمی شود. و محسوسات مشابه(مثلا بوهای مشابه) را بدقت افتراق نمی دهد. و میل جنسی متوسط مایل به کم دارد. و دیرخشم و محافظه کار و کم ثبات است. احتمالا دارای طبع سرد و تر خواهد بود. ولی همین فرد می تواند دچار طبعی عارضی. یا سوءمزاجی متفاوت از طبع اصلی خود شود بدون آنکه همه علایم تغییر کند.
این امر یعنی فرق گذاشتن و تشخیص میان طبع مادرزادی با طبع عارضی با طبع مرضی. و انواع و اقسام هریک از آنها چیزی است که نیازمند چهار موهبت و توفیق است. دانش روشن حاصل از مطالعه دقیق متون اصلی، هوشمندی و فراست. جوهر و قوه ذاتی در تشخیص طبی، و تجربه بالینی در کنار استادی خبیر.
همچنین بسیاری از افراد ظاهرا سالم، نشانه های متضادی دارند. که تحلیل و تفسیر این تضاد نشانه ها برعهده پزشک آگاه متخصص در طب سنتی است. در اینجا مداخله افراد ناآگاه در تشخیص و درمان به زیانها و خطرات بسیاری منجر می شود. که هر روز در درمانگاه های دانشگاهی طب سنتی، شاهد عوارض ندانم کاری و مداخلات غیرمسئولانه طبیب نماهای گوناگون هستیم.
نکته مهم دیگر این است که در سالهای اخیر، اصطلاحاتی مانند دموی و سودایی و بلغمی و صفراوی به غلط بعنوان طبع مرسوم شده اند. در حالی که به بیان حکمای بزرگ طبع تندرستانه طبیعی با این اصطلاحات توصیف نشده است.
مزاج طب سنتی در متون اصلی حکمای بزرگ، ۸ طبع واقعی عینی بیان شده که عبارتند. از طبع گرم،طبع سرد،طبع تر،طبع خشک،طبع گرم و تر،طبع سرد و تر، طبع گرم و خشک، وطبع سرد و خشک.
گرمی و سردی در این نامگذاری فقط به گرمی و سردی دمایی بدن اشاره نمی کند. بلکه بسیاری ویژگیهای دیگر مانند استخوانبندی، میزان خواب و بیداری، عملکردهای هضمی و غیره نیز از طریق آن توصیف می شوند.
نکته دیگر این است که تشخیص طبع و مزاج طب سنتی با تکیه به اخلاق و رفتار افراد می تواند بسیار گمراه کننده باشد.
طبیبان آگاه همواره در وهله نخست، طبع و مزاج طب سنتی را از طریق نشانه های بدنی تشخیص می دادند. در کنار آن به نشانه های خلقی و شخصیتی نیز توجه می کردند. درحالی که مدعیان کم دان بیش از هر چیز بر روی این ویژگیها تاکید می کنند. و البته اغلب مرز صفات روانی هنجار را با صفات روانی مرضی درک نمی کنند.
بسیاری از آنچه در کلاسها و همایشها و محافل مختلف با عنوان طبع شناسی. از سوی افراد غیرمتخصص ارائه می شود. با آموزه های حکما در طبع شناسی بسیار متفاوت است و قابل اعتماد نیست.
متاسفانه گویندگان این مطالب، بیش از آنکه به نشر اگاهی بپردازند. بدفهمی های خود را به خورد شنوندگان می دهند.
دعا می کنیم که به توفیق حق، به نور فهم، کرامت یابیم و از تاریکی وهم درآییم.
● بقلم دکتر مجید انوشیروانی، PhD طب سنتی ایران، استادیار دانشکده طب سنتی و مکمل مشهد
کلینیک سعادت آباد: 22457409-021
کلینیک تهرانپارس: 76704366-021
تلفن همراه کلینیک: 09354466111
تماس از طریق آیکون های زیرین