9:00-19:00 همه روزه
021-22457409

مزاج فصول

به نام خدا

 

مزاج فصول سال

در مطالب قبلی درباره این صحبت کردیم که مزاج چیست و چه تفاوتی با سوءمزاج دارد. در قدم بعدی درباره این صحبت کردیم که مزاجی که هر انسانی با آن به دنیا می‌آید، می‌تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار گیرد. یکی از این عوامل، بازه‌های مختلف سنی بود. درواقع گفتیم که آدم‌ها در بازه‌های مختلف سنی، چه تغییراتی در مزاج خود خواهند داشت.

امروز می‌خواهیم دو عامل موثر دیگر بر روی مزاج را مرور کنیم: اول، فصل‌ها و دوم، مکان زندگی.

و اما فصل:

حتما شما هم دقت کرده‌اید که مثلا در فصل تابستان، همه آدم‌ها به یک اندازه از گرما شکایت ندارند، یا در فصل پاییز، بعضی از افراد بیشتر از بقیه دچار خارش پوستی و اگزما می‌شوند. دلیل تمام این تفاوت‌ها را می‌توان در ماجرای تاثیر مزاج فصول بر مزاج بدن انسان پیدا کرد.

دو فصل بهار و تابستان، هر دو گرم هستند.

اما فصل تابستان نسبت به بهار خشک‌تر است. بنابراین مزاج فصل بهار را نسبت به بقیه فصل‌ها، گرم و تر در نظر می‌گیریم و مزاج فصل تابستان را گرم و خشک.

نکته کاربردی این مبحث چیست؟ فصل بهار، معتدل‌ترین فصل است. همانطور که در مبحث مزاج سنین هم گفتیم، مزاج گرم و تر، فرصت رشد است. در طبیعت هم می‌بینیم که شروع رشد گیاهان و جوانه زدن در فصل بهار اتفاق می‌افتد. این فصل برای انسان‌ها هم بهترین موقعیت برای استفاده متعادل از تمام غذاها و پرداختن به ورزش‌های مختلف است.

اما در تابستان، چون خشکی را همراه با گرما داریم، افرادی که خودشان هم مزاج گرم و خشک دارند، یا در سنین جوانی هستند (یعنی سن گرم و خشک)، یا در منطقه گرمسیر مانند جنوب کشور هستند و یا شغلی با فعالیت زیاد دارند که بدنشان را گرم و خشک می‌کند، در این فصل نیاز به مراقبت بیشتری دارند. تمام این افراد، در فصل تابستان باید مصرف غذاهای با مزاج گرم و خشک مانند سرخ کردنی‌ها را کم کنند و غذاهای آبکی و سرد مانند آبدوغ خیار، سوپ ها و لبنیات را بیشتر مصرف کنند.

دو فصل پاییز و زمستان، هردو سرد هستند.

اما فصل پاییز، خشک‌تر از فصل تابستان است. بنابراین مزاج پاییز را به نسبت بقیه فصل ها، سرد و خشک در نظر می‌گیریم و مزاج زمستان را سرد و تر.

حالا برویم سراغ نکته‌های کاربردی: در فصل پاییز، افرادی که مزاج سرد و خشک دارند یا در سنین میان‌سالی هستند، بیشترین مشکلات را پیدا می‌کنند. در این فصل اغلب بیماری‌های پوستی مثل اگزما، ترک خوردن لب‌ها، خارش پوست و حساسیت‌های پوستی اوج می‌گیرند. در این فصل بهتر است مصرف غذاهای گرم و تر مانند آبگوشت، تخم مرغ عسلی، هویج و انجیر را بیشتر کنیم.

فصل زمستان، سرد و تر است. پس افراد با مزاج سرد و تر یا در سنین پیری، بیشترین درگیری‌ها را خواهند داشت. بیماری‌هایی مانند ورم و درد مفاصل در این فصل شایع هستند. استفاده از روغن‌های گرم مانند بابونه و سیاه‌دانه و غذاهای گرم مانند شیره انگور در این فصل می‌تواند کمک کننده باشد.

و اما مکان زندگی:

مناطق کوهستانی، مزاج سرد و خشکی دارند. بنابراین افرادی که مزاج گرم و تر دارند، بهتر است در فصول گرم به مناطق کوهستانی بروند. و همینطور، خوردن غذاهای با مزاج گرم و تر مثل انواع کباب‌ها، انتخاب خوبی برای این مناطق است.

مزاج مناطق بیابانی گرم و خشک هستند. پس انتخاب خوبی برای فصل تابستان نخواهند بود.

مناطق کنار دریا که دریا در شمال آن قرار دارد و کوهستان در جنوب، مانند شمال کشور، سرد و تر هستند. به دلیل همین مزاج خاص، بیماری‌های مفصلی در بین این افراد بیشتر است. مردم این مناطق به تجربه دریافته‌اند که استفاده از سیر و سیاه‌دانه در رژیم غذایی‌شان، می‌تواند مشکلات‌شان را کمتر کند.

 

 مجموعه تخصصی طب سنتی طب سنتی ماساژدرمانی و امبدسنگ تهران: با ما همراه باشید در شبکه های اجتماعی

ارسال پیام
مشاوره آنلاین
مشاوره با متخصص طب سوزنی/ طب سنتی
سلام وقت بخیر

چطور میتونم کمکتون کنم؟
Call Now Button