9:00-19:00 همه روزه
021-22457409

مزاج سنین در طب سنتی

به نام خدا

 

مزاج سنین : در مطالب قبلی گفتیم که مزاج چیست و چه تفاوتی با سوء مزاج دارد.

امروز می خواهیم بیشتر در مورد مزاج بدانیم.

هر انسانی با مزاج خاصی به دنیا می آید که برای او بهترین حالت بوده و مزاج سلامتی اوست. عوامل زیادی روی مزاج انسان تاثیر می گذارند. آب و هوا، اقلیم و محل زندگی، رژیم غذایی و سنین زندگی همه می توانند روی مزاج تاثیر بگذارند.

دوره عمر هر انسان از دیدگاه طب ایرانی به چهار قسمت تقسیم می شود. هر قسمت از دوران زندگی، ویژگی های بخصوصی دارد که می تواند بر مزاج تاثیر داشته باشد.

  • مرحله رشد:

بر اساس آموزه های طب ایرانی از بدو تولد تا سن  30 سالگی را سن رشد یا طفولیت می نامند. در این مدت بدن انسان بیشترین رشد و بالندگی را دارد و بیشترین میزان گرما و رطوبت ممکن را دارد. گرم ترین و تر ترین حالت در سن هر انسانی همین دوران است. دقت کنید که بیشترین میزان گرما و رطوبت با توجه به مزاج هر فرد متفاوت است. یعنی فردی که مزاج پایه سرد دارد، بیشترین میزان گرمی اش را در این دوران تجربه میکند، هرچند این میزان گرما، به نسبت فردی با مزاج پایه گرم، زیاد نیست.

  • مرحله جوانی:

طب ایرانی، جوانی یا شباب را بین 30 سال تا 40 سالگی تعریف می کند. در این مرحله میزان رطوبت مزاج فرد، هر قدر که بوده، به تدریج کم می شود. در واقع فرد، خشک تر از مزاج پایه خود می شود. به همین دلیل است که در این سنین باید مراقب بود تا جوان، با بی دقتی خودش را دچار خشکی بیش از حد نکند. مثلا در هوای گرم کار سنگین بدنی انجام ندهد، یا در صورت اجبار، حتما مایعات کافی مصرف کند. یا غذاهای با مزاج خشک، کمتر مصرف کنند.

  • مرحله میانسالی:

از سن 40 تا 60 سالگی، دوران میانسالی نام دارد. در این دوران، میزان گرمای طبیعی که فرد از ابتدای زندگی داشته، کم کم تحلیل می رود. رطوبت هم که در دوران جوانی تحلیل رفته بود. پس در مجموع در این دوران، گرما و رطوبت مزاج فرد، کم می شود. افراد در این دوران باید مصرف مواد غذایی با مزاج سرد و خشک را کاهش دهند تا سرما و خشکی شان بیشتر نشود.

  • مرحله پیری:

آخرین مرحله زندگی، مرحله پیری یا شیخوخیت است و از 60 سالگی به بعد تعریف می شود. در این مرحله، فردی که بخشی از حرارت و رطوبت خود را در مرحله میانسالی از دست داده بود، به دلیل ضعف در هاضمه، دچار رطوبت اضافی می شود که برای او ایجاد بیماری خواهد کرد.همین رطوبت اضافی، فرد را مستعد بیماری هایی مانند التهاب مفاصل و آرتروز می شوند. افراد از سن 60 سال به بالا به دلیل همین ضعف در هاضمه، باید میزان غذای مصرفی شان را کم کنند و فعالیت معتدل بدنی را فراموش نکنند تا میزان این رطوبت اضافی کم باشد و دچار بیماری های حاصله نشوند.

 

 مجموعه تخصصی طب سنتی طب سنتی ماساژدرمانی و امبدسنگ تهران: با ما همراه باشید در شبکه های اجتماعی

ارسال پیام
مشاوره آنلاین
مشاوره با متخصص طب سوزنی/ طب سنتی
سلام وقت بخیر

چطور میتونم کمکتون کنم؟
Call Now Button